Депресията - болест или реакция?

Овесени ядки и овесени трици за крепко здраве
>>>> снимка Светла Георгиева
“Депресията е най-вече реакция на загуба - на близък човек, разрив в отношенията...”
Публикувана www.psylive.ru
Психология

                   

           Депресията или болезнено потиснато настроение може да е както самостоятелно заболяване, така и проява на много други разстройства (психологични и соматични). Тя е най-вече реакция на загуба – на близък човек, разрив в отношенията с близки хора, загуба на работа и социален статус и др. Може да е породена и от загуба на вяра в себе си или загуба на самооценка.

    Популярност и прогноза
   Депресията е едно от най-разпространените заболявания, но и едно от най-успешно лечимите психологически разстройства. Една от четири жени и един от десет мъже поне веднъж в живота се нуждаят от специална помощ във връзка с възникнала депресия. 90% от хората, които се обръщат за специализирана помощ по повод депресия, се възстановяват напълно.

    Прояви
    Най-често страдащите от депресия изпитват тревога или тъга. Те смятат себе си за нещастни, безпомощни и забравени. Като правило, те са раздразнени и недоволни от всичко случващо се, нищо не ги радва. Ако ги разпитат за други оплаквания, можете да се установи:
  - отсъствие или понижаване на апетита;
  - различни разстройства на съня (трудност при заспиване, ранно събуждане, лек сън, който не довежда до чувство на спокойствие, сънуване на кошмари);
  - загуба на удовлетворение от обичайни физиологични актове, неспособност да се изпитва радост;
  - загуба на интерес към околните;
  - отсъствие на сили и желание да се прави каквото и да е, съпроводено от постоянно чувство за умора;
  - невъзможност за концентрация в прости житейски ситуации;
  - усещане за собствена безпомощност и безполезност;
  - чувство за вина;
       Практически при всички болни, страдащи от депресия, възникват множество физически симптоми. Много често са налице болки в главата, въртене на свят, неприятни усещания в областта на сърцето и корема, болки в ставите. Може да се наблюдават чести смени на запек с разстройство, нарушаване на менструалния цикъл, липса на сексуални влечения. Трудно е да си представим соматично заболяване, което да не може да е имитация на депресия. Именно по тази причина при лекарите психиатри възникна термина „маскирана депресия“ за случаите, когато депресията „се крие“ под соматичното разстройство. Страдащите от този вид депресия безуспешно се лекуват дълго време при терапевти, хирурзи, гинеколози и ендокринолози. По статистика, повече от една трета болни, посещаващи общосоматични поликлиники, страдат от скрита „маскирана“ депресия.

     Опасност
    Основната опасност за болните от депресия е в това, че в пика на болестта, в момент на най-голяма тъга и отчаяние, често се прибягва до опити за самоубийство. Особено често тези опити възникват при болни с високо ниво на тревожност. Ежедневно 15 човека на възраст 15-24 години убиват себе си поради депресия. Приблизително същото е количеството и на самоубийствата при възраст над 60 години. Депресията е единственото състояние, което влече след себе си такова количество непредвидими смъртни случаи. Най-ефикасен начин за предотвратяване на самоубийство е ранно диагностициране и своевременно лечение на депресията.

    Типове депресия
   Депресията има няколко форми. Диагностицирайки я, лекарят използва различна медицинска терминология. Това може да е невротична или ендогенна депресия, монополярна или биполярна, ситуационна или реактивна. Всеки вид изисква специфичен подход и метод на лечение.
   Когато чуете термина невротична депресия, това означава, че вашето състояние е предизвикано като реакция на различни житейски ситуации. За разлика от ситуационната или реактивната депресии, невротичната може да бъде по-продължителна и да не изчезне веднага след излизане от психо-травмиращата ситуация. От невротичната депресия може да се излезе напълно в кратки срокове, ако болният стриктно спазва предписанията на своя лекар и терапевт.
    Ендогенната депресия се предизвиква от предразположение на болния към такъв тип реакции. Тук са въвлечени не само личностните особености, реакциите на човека, но и измененията в наследственият апарат, неговата обмяна на веществата, биологията на човека. Такава депресия може да възникне неочаквано, без каквито и да е отрицателни жизнени моменти и ситуации. Пусков механизъм могат да бъдат не само преживяванията, но дори и смяната на годишните времена или банална простуда, а продължителността на депресията е възможно да трае с месеци. Болестта може да се ограничи с един пристъп, но може и да се повтаря многократно (особено във възрастта на климакса).
    При биполярно протичане ендогенната депресия на определен етап се сменя с противоположно състояние – прекалено приповдигнато настроение (което крие сериозни опасности) и след подобно болезнено приповдигане, като правило, идва значителен спад.
    При монополярно протичане тези смени на настроението отсъстват. Болестта протича на едно и също емоционално ниво.

   Как да разпознаем депресията?
   Това е и лесно, и сложно. Сложно е в случаите, когато вече силите са изчерпани, липсва желание, вяра за успешно лечение, за помощ. Натрапчиво присъства само една мисъл: „Как по-бързо да умра, за да се избавя от мъченията?“ В такива ситуации трябва да помогнат роднините или приятелите. Те трябва да заведат болния при специалист или да извикат помощ направо в дома. Има случаи, когато е трудно да се помогне на нуждаещия се в домашни условия и се налага да се прибегне към стационарно лечение. Всичко е доста по-лесно, ако болният разбира и не се страхува от срещата с лекар (психиатър или психолог). Честата смяна на настроенията, слабост, вялост, безпричинна умора, раздразнителност, разстройство на съня и на апетита, необясними неприятни, даже болезнени усещания в различни части от тялото – всичко това трябва да ви подскаже необходимостта за консултация със специалист.
Болните от ендогенна депресия се чувстват зле най-често сутрин, веднага след като са се събудили, докато пика на лошото самочувствие при болните от невротична депресия настъпва към края на деня.

    Възрастни и деца
   Възрастните, страдащи от депресия, като правило, реагират подобаващо, зряло. Те имат печално лице, слаби са и бездействащи, плачат, тресе ги, мъчи ги безсъница, чувство на вина и неувереност в себе си. Децата и подрастващите, изпитвайки същите усещания, често се стараят да ги прикриват, затова понякога е по-трудно да уловим сигналите за проблема. Те маскират истинните чувства. Някои прибягват до разрушителни модели на поведение: пият, взимат наркотици, отнасят се враждебно към околните, въвличат се в незаконно поведение. Почти половината от подрастващите, които взимат наркотици, започват да правят това по време на депресия.
    За съжаление, възрастните често забелязват само външните прояви, като не се стараят да се вгледат внимателно във вътрешния свят на детето и да търсят причините за поведението. Много родители са виновни за това, че не са в състояние да чуват това, което им казват децата, не желаят да виждат проблемите им, да им съчувстват и да ги подкрепят в трудностите на психологическите промени. Често родителите реагират на депресивните състояния на детето или с раздразнителност, или с пренебрежение и безразличие, което само влошава положението.

    Кой може да помогне?
   Депресията се лекува и то много по-успешно, отколкото много други заболявания. Но лечението е възможно, ако се провежда от специалист, психиатър, психолог, а често и с помощта на двамата. Важно е болният да знае, че депресията е болест като всяка друга. Например при хипертонията е нарушен механизма , който регулира артериалното налягане, а при депресията – механизма, който регулира настроението. Важно е с лекуващия специалист да сте възможно най-откровени. Детайлното описание на състоянието ще помогне на специалиста да назначи и най-правилно и ефективно лечение. Ако лекуващия прецени, че лечението ще се извършва в амбулаторни условия (без хоспитализация), то не забравяйте да го посещавате в уговореното време. Фиксирайте и най-малките промени в състоянието си и съобщавайте за тях на лекуващия специалист. Съвместната работа „специалист – пациент“ максимално ще ускори благоприятния изход от болезненото състояние.

    Лечение на депресията
   За успешно преборване с депресията е необходима комбинацията от всичките три вида психологическа помощ: психофармакологична, психотерапевтична и социална терапия.
Психофармакологията все още остава основен метод на лечение при депресия. Съществува голяма група препарати антидепресанти. Често се налага да се комбинират антидепресанти с препарати от други групи, като например транквилизатори и невролептици. При назначаване на лечение с препарати, лекарят взима предвид не само особеностите на проявите на заболяването, но и възрастта, пола, продължителността на заболяването, индивидуалната реакция на болния към лекарствата, наличие или отсъствие на соматични заболявания. Всичко това позволява на лекаря да определи не само правилната комбинация на препаратите, но и тяхната дозировка.
    Психотерапия. Умението да изслушва, да даде ободряващ съвет, на време да каже необходима дума или фраза – всичко това изисква професионализъм на терапевта. Психотерапевтични методики има много, но всяка от тях е основана на вниманието към клиента (в психологията по-често се говори за клиент, отколкото за пациент), подкрепата в трудната ситуация. Психотерапията започва от момента на запознанство с терапевта и завършва чак след окончателното възстановяване. В резултат на дългото общуване с клиента, терапевта се превръща не само в лекуващ, но и в съветник, учител, приятел. Знанието, че във всеки един момент можеш да получиш помощ, съвет от човек, на когото вярваш – най-значителния психотерапевтичен ефект. Затова тряба да отбележим, че още при първата среща е изключително важно да се зароди доверие между клиент-терапевт. Ако това доверие не се осъществи, то може да не постигне желания резултат от консултирането. В такива случаи е добре да се потърси друг специалист, с когото нуждаещият се от психологическа помощ ще се чувства по-близък.
    Социална терапия. На клиента трябва да се помогне да разреши социалните и битовите проблеми, той се нуждае от грижата и помощта на близките, от тяхната любов и внимание. Добре е, ако страдащия от депресия има семейство, обичани съпруг/а, деца, родители, приятели. Колкото и да се опитва терапевта да успокои клиента си, да го зареди оптимистично, ако в дома му и в социалната му среда присъстват конфликти, които са неразрешени, то на клиента ще е много трудно да се помогне. Целта на социалната терапия е в да помогне на клиента да се научи да разрешава успешно, с минимални последствия, проблематични ситуации от битовия и социален живот.

   Вашата борба
   Грешна е представата на болния, че правилното и последователно приемане на лекарствените препарати и психотерапевтичните занимания могат лесно и бързо да ликвидират депресията. Много важно условие за благоприятен резултат е активното участие на болния в самия процес на лечение и терапия. Отначало това е сложно, почти невъзможно, но с всеки изминал ден се появяват нови сили, повече увереност и подкрепа и тогава трябва смело да се борите. Физическите упражнения или всяко физическо натоварване ще ви помагат да повишите настроението си. Това става, не защото се отвличате от проблемите си, а защото при физическо натоварване мозъкът освобождава естествени вещества – ендорфини, които имат сходно действие с антидепресантите и с невролептиците. Плувайте в басейн, играйте тенис, прекопавайте лехички в градината, разхождайте се поне по един час на ден, карайте колело – важното е мускулите ви да усещат натоварване. И колкото усещането за натоварване е по-силно изразено, толкова по-голяма е ползата за вас. Освен това, физическата активност помага за по-добро отношение към самия себе си, а когато това е така, то вие получавате още по-голям заряд от сили, за да преборите депресията.

 

Име на категорията

> Вземане на решение или как да направим своя избор?

Твърде много възможности между, които да избираме...

> Солидната основа на приятелството

Една от фундаменталните истини в любовта е, че в...

> Нещо позитивно и за теб. Интензивни летни сесии - какво и как?

Академия на успеха е мястото за всички, които...

> На 'ТИ' с емоциите

Фундаменталните емоции - интерес, радост,...
Видео уроци по фризьорство, козметика, маникюр, масажи
Естетика и пластика
Винаги във форма
Звездите предсказват
Попитай психолога
Децата - цвета на живота