Прическата според формата на лицето

Какво да ядем за перфектна кожа и здраве
>>>>
  “Формата на лицето има наследствен характер.”
Райна Кацарова
Фризьорство

 

 

 

     Често формата на лицето носи наследствен характер. Костите и възглавничките от мазнини върху тях са решаващи за определяне на геометрията на лицето. При видовете форма на лице най-често говорим за овална, кръгла, триъгълна или ъгловата. На практика, обаче, формата на лицето най-често е смесен тип. Добре е да познавате всички класически форми и на тяхна база да се констатират вариации от смесвания на елементи от друг тип форми.
        За да можете правилно да определите формата на лицето първо трябва да пригладите косата назад. След това добре огледайте положението и контура на скулите, челото и линията на брадичката.
       ОВАЛНИТЕ ЛИЦА се характеризират с най-широка част при бузите, като много плавно и последователно се стеснява контура към челото и брадичката в завършен мек овал. Долната част (бузи и брадичка) са по-издължени от горната.
       Хората с овални лица са превилегировани в избора на прически. На тях почти всяка форма и дължина на косата им отива. Идеално права коса или със ситни къдрици, с бретон или без, симетрични или асиметрични... просто фризьора трябва да съобрази прическата с качествата на самата коса, с фигурата и стила Ви.
       Все пак, нека кажем, че овалното лице е красиво, но малко неутрално. Въздействието му може да се подсили с помощта на бретон над веждите, който да фиксира акцент към очите и да омекоти овала или с къс бретон, който придава закачлив вид.
       КРЪГЛИТЕ ЛИЦА могат да бъдат с формата на овал, четириъгълник или триъгълник, но брадичката е слабо изразена, бузите са широки и топчести. Като цяло лицето изглежда с кръгла форма, заради пълнотата.
      Кръглите лица често изглеждат по-младолики и, ако не са много пълни, може да се подходи към тях с допълнително подчертаване на меките форми. За съжаление плътния бретон оптически скъсява лицето и подчертава бузките, затова трябва да се откажете от него. Ако държите на бретон, то той трябва да е силно филиран и в далната си част да е прозрачен или да е на скосени, самостоятелно оформени кичури. Ако нямате бретон, то не се препоръчва пътят на косата да минава през средата на челото. Това е добре единствено при дълга права коса, която пада свободно върху бузите и ги прикрива. Добре е пътят да бъде изведен леко встрани. Кръглото лице добре се комбинира с въздушна обемна или разрошена коса на тила с филирани кичури. Дължините е добре да варират от късо (но достатъчно дълго за обем на тила) до средно дълго.
        При ТРИЪГЪЛНИТЕ ЛИЦА челото е издадено и началната линия на косата е почти хоризонтална по протежение на челото. Скулите са високи, почти на височината на очите. Брадичката е малка и фина. Разликата в горната (широка) и долната (тясна) част на лицето създава контур на обърнат триъгълник.
За да стесните оптически широкото чело изберете асимертичен вариант на прическа или бретон. Широката част от прическата разполагайте на линията на средата на ушите. Бретонът нека е дълъг, но не много гъст. Ако, обаче държите на гъстия бретон, нека е прав с дължина до веждите. Ако искате част от челото Ви да се вижда, то оформете в страничните му части къси кичури, които оптически да го стеснят. Може тези кичури да продължават по вертикал за да закрият и високите скули. Обемът трябва да е на нивото на брадичката. Не се препоръчват късите и прекалено гъсти бретони и пригладена прическа в страничните сектори – това рязко подчертава скулите.
        ПРОДЪЛГОВАТОТО ЛИЦЕ също може да е с формата на овал, четириъгълник или триъгълник, но челото и брадичката са значително издължени.
На тези лица добре стоят различни бретони, гъсти и филирани, прави или сресани настрани. Силно асиметричният бретон, обаче, както и прекалено дългият, подчертават удължената форма, затова трябва да ги избягвате. Добре е прическата да закрива ушите. Къдриците или леко завитите въздушни кичури около лицето придават мекота на формата и твърде тесните лица се разширяват оптически. Не се препоръчват дълга права коса без бретон.
      При ЪГЛОВАТОТО ЛИЦЕ ширината на контура е почти еднаква навсякъде (при челото, скулите, брадичката). Подходящи са прически с къдрици, които ефирно обграждат лицето. Формата зрително трябва да удължава лицето, с помощта на обем около скулите и в горната част. Асиметричните форми могат оптически да променят строгите контури на лицето. Филираните къси кичури също могат да омекотят строгата геометрия. На дългите прически добре стоят меките вълни. Не се препоръчват равни бретони, тъй като подчертават резките форми на лицето, и симетричнте прически.
 

 

Име на категорията

> Вдъхновение – ЛОНДОН!

Лондон – стил на обличане – стил в грима – стил в...

> Стрес - враг # 1 на красивата коса

Само преди час сте измили косата си, а тя вече е...

> Отборите на Hand&Nail Harmony с 11 медала за България на Nailympics London 2013

Трите отбора достойно защитиха името на България...
Видео уроци по фризьорство, козметика, маникюр, масажи
Естетика и пластика
Винаги във форма
Звездите предсказват
Попитай психолога
Децата - цвета на живота